Algemene voorwaarden
Algemene Voorwaarden HQ-Mobile B.V.
Besloten vennnootschap HQ-Mobile B.V. (hierna: Verkoper) is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 71566619 en is gevestigd aan Brouwer 1 (5521DK) te Eersel.
Artikel 1 – Begrippen
- In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.
- Aanbod: iedere aanbieding of offerte aan Afnemer tot het leveren van Producten en/of tot het verrichten van Diensten door Verkoper.
- Bedrijf: de natuurlijke of rechtspersoon die handelt in uitoefening van beroep of bedrijf.
- Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf.
- Diensten: de Diensten die Verkoper aanbiedt: het adviseren van Afnemer over electronica en toebehoren alsmede de verkoop daarvan.
- Verkoper: de aanbieder van Producten en/of de dienstverlener die Diensten aanbiedt.
- Afnemer: de natuurlijke- of rechtspersoon die handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf die Verkoper heeft aangesteld, projecten aan Verkoper heeft verleend voor Diensten die door Verkoper worden uitgevoerd, of waaraan Verkoper een voorstel op grond van een Overeenkomst heeft gedaan.
- Overeenkomst: de koopovereenkomst (op afstand) die strekt tot de verkoop en levering van Producten die door Afnemer gekocht zijn van Verkoper en andere verplichtingen tussen Afnemer en Verkoper, alsmede voorstellen van Verkoper voor Diensten die door Verkoper aan Afnemer worden verstrekt en die door Afnemer worden aanvaard en zijn geaccepteerd en uitgevoerd door Verkoper waarmee deze algemene voorwaarden een onverbrekelijk geheel vormen.
- Producten: de Producten die door Verkoper worden aangeboden zijn electronica en toebehoren.
Artikel 2 – Toepasselijkheid
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk Aanbod van Verkoper, elke Overeenkomst tussen Verkoper en Afnemer en op elke Dienst en/of Product die door Verkoper wordt aangeboden.
- Voordat een Overeenkomst (op afstand) wordt gesloten, krijgt Afnemer de beschikking over deze algemene voorwaarden. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal Verkoper aan Afnemer aangeven op welke wijze Afnemer de algemene voorwaarden kan inzien.
- Afwijking van deze algemene voorwaarden is niet mogelijk. In uitzonderlijke situaties kan van de algemene voorwaarden afgeweken worden voor zover dit expliciet en schriftelijk met Verkoper is overeengekomen.
- Deze algemene voorwaarden zijn ook van toepassing op aanvullende, gewijzigde en vervolgopdrachten van Afnemer.
- De algemene voorwaarden van Afnemer zijn uitgesloten.
- Indien een of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden gedeeltelijk of geheel nietig zijn of worden vernietigd, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden in stand, en zal de nietige/vernietigde bepaling(en) vervangen worden door een bepaling met dezelfde strekking als de originele bepaling.
- Onduidelijkheden over de inhoud, uitleg of situaties die niet geregeld zijn in deze algemene voorwaarden, dienen beoordeeld en uitgelegd te worden naar de geest van deze algemene voorwaarden.
- De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 BW, 7:407 lid 2 BW en de artikelen met betrekking tot consumentenkoop (titel 1 boek 7 BW) is expliciet uitgesloten.
- Indien in deze algemene voorwaarden wordt verwezen naar zij/haar, dient dit tevens te worden opgevat als een verwijzing naar hij/hem/zijn, indien en voor zover van toepassing.
- In het geval Verkoper niet steeds naleving van deze algemene voorwaarden heeft verlangd, blijft zij haar recht behouden om geheel of ten dele nakoming van deze algemene voorwaarden te vorderen.
Artikel 3 – Het Aanbod
- Alle door Verkoper gedane aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is aangegeven. Indien het Aanbod beperkt of onder specifieke voorwaarden geldig is, wordt dit uitdrukkelijk in het Aanbod vermeld.
- Verkoper is slechts aan een Aanbod gebonden indien deze door Afnemer schriftelijk binnen 30 dagen wordt bevestigd. Niettemin heeft Verkoper het recht een Overeenkomst met een (potentiële) Afnemer om een voor Verkoper gegronde reden te weigeren.
- Het aanbod bevat een omschrijving van de aangeboden Diensten. De beschrijving is voldoende gespecificeerd, zodat Afnemer in staat is om een goede beoordeling van het aanbod te maken. Eventuele gegevens in het aanbod zijn slechts een indicatie en kunnen geen grond zijn voor enige schadevergoeding of het ontbinden van de Overeenkomst.
- Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor vervolgopdrachten.
- Oplevertijden in het aanbod van Verkoper zijn in beginsel indicatief en geven Afnemer bij overschrijding ervan geen recht op ontbinding of schadevergoeding, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
Artikel 4 – Totstandkoming van de Overeenkomst
- De Overeenkomst komt tot stand op het moment dat Afnemer een Aanbod c.q. Overeenkomst van Verkoper heeft aanvaard door ondubbelzinnig akkoord op het Aanbod per e-mail.
- Verkoper heeft het recht om de (ondertekende) Overeenkomst te herroepen binnen 5 werkdagen na ontvangst van de aanvaarding.
- Verkoper is niet gehouden aan een Aanbod indien Afnemer redelijkerwijs had kunnen verwachten of heeft moeten begrijpen of behoorde te begrijpen dat het Aanbod een kennelijke vergissing of verschrijving bevat. Aan deze vergissing of verschrijving kan Afnemer geen rechten ontlenen.
- Indien Afnemer een reeds bevestigde opdracht annuleert, worden de reeds daadwerkelijk gemaakte kosten (inclusief de bestede tijd) in rekening gebracht bij Afnemer.
- Elke Overeenkomst die met Verkoper wordt aangegaan of een project dat door Afnemer aan Verkoper wordt toegekend, berust bij het bedrijf en niet bij een individuele persoon die met Verkoper is verbonden.
- Het herroepingsrecht van Afnemer zijnde een Bedrijf is uitgesloten, tenzij anders overeengekomen. Afnemer zijnde een Consument heeft gedurende de wettelijke termijn van 14 dagen recht op herroeping, tenzij Verkoper met toestemming van Afnemer reeds aanvang heeft gemaakt met de Dienstverlening. Afnemer ziet door middel van deze toestemming af van haar herroepingsrecht.
- Indien de Overeenkomst door meerdere Afnemers wordt aangegaan, is elke Afnemer afzonderlijk hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van alle uit de Overeenkomst voortvloeiende verplichtingen.
Artikel 5 – Duur van de Overeenkomst
- De Overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij de inhoud, aard of strekking van de opdracht met zich brengt dat zij voor een bepaalde tijd is aangegaan. De duur van de opdracht is mede afhankelijk van externe factoren waaronder begrepen, maar niet beperkt tot de kwaliteit en de tijdige aanlevering van de informatie die Verkoper van Afnemer verkrijgt.
- Zowel Afnemer als Verkoper kan de Overeenkomst ontbinden op grond van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst indien de andere partij schriftelijk in gebreke is gesteld en haar een redelijke termijn is gegeven tot nakoming van haar verplichtingen en zij alsnog verzuimt haar verplichtingen alsdan correct na te komen. Hieronder worden tevens verstaan de betalings- en medewerkingsverplichtingen van Afnemer.
- De ontbinding van de Overeenkomst laat de betalingsverplichtingen van Afnemer onverlet voor zover Verkoper ten tijde van de ontbinding reeds werkzaamheden heeft verricht of prestaties heeft geleverd. Afnemer dient de overeengekomen vergoeding te voldoen.
- Partijen kunnen de Overeenkomst niet tussentijds beëindigen, tenzij anders overeengekomen.
- Ingeval van een voortijdige beëindiging van de Overeenkomst is Afnemer de tot dan daadwerkelijk gemaakte kosten verschuldigd van Verkoper tegen het overeengekomen tarief. De administratie van Verkoper is hierbij leidend.
- Zowel Afnemer als Verkoper kan de Overeenkomst zonder nadere ingebrekestelling geheel of gedeeltelijk schriftelijk met onmiddellijke ingang opzeggen ingeval een der partijen in surséance van betaling verkeert, faillissement is aangevraagd of de betreffende onderneming eindigt door liquidatie. Indien een situatie zoals hierboven vermeld zich voordoet, is Verkoper nimmer gehouden tot restitutie van reeds ontvangen gelden en/of schadevergoeding.
Artikel 6 – Uitvoering van de dienstverlening
- Verkoper zal zich inspannen om de overeengekomen dienst met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uit te voeren zoals van een goed dienstverlener verlangd mag worden. Verkoper staat in voor een professionele en onafhankelijke dienstverlening. Alle Diensten worden uitgevoerd op basis van een inspanningsverbintenis, tenzij expliciet en schriftelijk een resultaat is overeengekomen welke uitvoerig is beschreven.
- De Overeenkomst op basis waarvan Verkoper de Diensten uitvoert, is leidend voor de omvang en de reikwijdte van de dienstverlening. De Overeenkomst zal alleen worden uitgevoerd ten behoeve van Afnemer. Derden kunnen geen rechten ontlenen aan de inhoud van de uitgevoerde Diensten in verband met de Overeenkomst.
- De door Afnemer verstrekte informatie en gegevens zijn de basis waarop de door Verkoper aangeboden Diensten en de prijzen zijn gebaseerd. Verkoper heeft het recht haar dienstverlening en haar prijzen aan te passen indien de verstrekte informatie onjuist en/of onvolledig blijkt te zijn.
- Bij de uitvoering van de Diensten is Verkoper niet verplicht of gehouden om de aanwijzingen van Afnemer op te volgen indien daardoor de inhoud of omvang van de overeengekomen Diensten wordt gewijzigd. Indien de aanwijzingen nadere werkzaamheden opleveren voor Verkoper, is Afnemer gehouden om dienovereenkomstig de aanvullende bijkomende kosten te vergoeden op basis van een nieuwe offerte.
- Verkoper is gerechtigd om voor de uitvoering van de Diensten naar eigen inzicht derden in te schakelen.
- Indien de aard en de duur van de opdracht dit vereisen, houdt Verkoper Afnemer tussentijds via de overeengekomen wijze op de hoogte van de voortgang.
- De uitvoering van de Diensten is gebaseerd op de door Afnemer verstrekte informatie. Indien de informatie gewijzigd dient te worden, kan dit gevolgen hebben voor een eventuele vastgestelde planning. Nimmer is Verkoper aansprakelijk voor het bijstellen van de planning. Indien de aanvang, voortgang of oplevering van de Diensten wordt vertraagd doordat bijvoorbeeld Afnemer niet of niet tijdig, of niet in het gewenste formaat alle gevraagde informatie heeft aangeleverd, onvoldoende medewerking verleent, een eventueel voorschot niet tijdig is ontvangen door Verkoper of er door andere omstandigheden, welke voor rekening en risico van Afnemer komen, sprake is van vertraging heeft Verkoper recht op een redelijke verlenging van de (op)leveringstermijn. Alle schade en bijkomende kosten als gevolg van vertraging door een oorzaak zoals hierboven genoemd komen voor rekening en risico van Afnemer.
Artikel 7 – Adviezen
- Verkoper kan indien daartoe opdracht is gegeven een advies en/of verslaglegging ten behoeve van de dienstverlening opstellen. De inhoud hiervan is niet bindend en slechts adviserend van aard, doch zal Verkoper de op haar rustende zorgplichten in acht nemen. Afnemer beslist zelf en op eigen verantwoordelijkheid of zij de adviezen opvolgt.
- Afnemer is op eerste verzoek van Verkoper verplicht om door haar verstrekte voorstellen te beoordelen. Indien Verkoper wordt vertraagd in haar werkzaamheden, doordat Afnemer niet of niet tijdig een beoordeling op een door Verkoper gedaan voorstel, is Afnemer te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de hierdoor ontstane gevolgen, zoals vertraging.
- De aard van de dienstverlening brengt met zich mee dat het resultaat te allen tijde afhankelijk is van externe factoren die de rapportages en adviezen van Verkoper kunnen beïnvloeden, zoals de kwaliteit, juistheid en tijdige aanlevering van benodigde informatie en gegevens van Afnemer en diens medewerkers. Afnemer staat in voor de kwaliteit en voor de tijdige en juiste aanlevering van de benodigde gegevens en informatie.
Artikel 8 – Verzending
- Afnemer is verplicht de zaken af te nemen op het moment waarop deze haar volgens de Overeenkomst ter beschikking worden gesteld, ook indien deze haar eerder of later dan overeengekomen worden aangeboden.
- Indien de Afnemer afname weigert of nalatig is met het verstrekken van informatie of instructies die noodzakelijk zijn voor de levering, is Verkoper gerechtigd de zaken op te slaan voor rekening en risico van Afnemer.
- Indien Producten worden bezorgd door Verkoper of een externe vervoerder is Verkoper, tenzij schriftelijk anders overeengekomen, gerechtigd eventuele bezorgkosten in rekening te brengen. Deze zullen alsdan afzonderlijk worden gefactureerd tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
- Indien Verkoper gegevens behoeft van Afnemer in het kader van uitvoering van de Overeenkomst, vangt de levertijd pas aan nadat Afnemer alle gegevens nodig voor de uitvoering aan Verkoper ter beschikking heeft gesteld.
- Verkoper behoudt zich het recht voor om verzending te weigeren indien gegronde vrees voor niet-betaling bestaat.
Artikel 9 – Duurtransacties
- Afnemer kan een Overeenkomst van onbepaalde tijd die strekt tot het geregeld afleveren van Producten, slechts opzeggen met inachtneming met een opzegtermijn van 90 dagen en de daartoe overeengekomen opzeggingsregels.
- De opzegging van de bovengenoemde Overeenkomst, kan door Afnemer opgezegd worden op dezelfde wijze als deze door Afnemer is aangegaan.
- Een Overeenkomst van bepaalde tijd tot het geregeld afleveren van Producten, eindigt automatisch na afloop van de laatste levering.
- Indien een Overeenkomst langer dan één jaar duurt, mag de Overeenkomst na een jaar te allen tijde door Afnemer opgezegd worden met inachtneming van een opzegtermijn van ten hoogste (30 dagen), tenzij deze opzegging voor het einde van de overeengekomen duur in redelijkheid en billijkheid niet te rechtvaardigen is.
Artikel 10 – Verpakking en transport
- Verkoper verbindt zich jegens Afnemer om de te leveren zaken behoorlijk te verpakken en op zodanige wijze te beveiligen, dat zij bij normaal gebruik hun bestemming in goede staat bereiken.
- Tenzij schriftelijk anders overeengekomen geschieden alle leveringen inclusief omzetbelasting (btw), inclusief verpakking en verpakkingsmateriaal.
- Het aannemen van zaken zonder op- of aanmerkingen op de vrachtbrief of het reçu geldt als bewijs dat de verpakking in goede staat verkeerde ten tijde van de aflevering.
Artikel 11 – Import- en exportbeperkingen
- Afnemer begrijpt dat de Producten onderworpen kunnen worden aan de import- en exportcontrole van het land waarin het afleveradres zich bevindt. Afnemer dient zich te houden aan alle toepasselijke wet- en regelgeving met betrekking tot de import- en exportcontrole.
- Eventuele beperkingen of vereisten kunnen afhankelijk van de tijd en Producten afwijken.
- Afnemer vrijwaart Verkoper op eerste verzoek van Verkoper voor elke schade en/of verlies dat Verkoper lijdt (inclusief alle kosten, belastingen, boetes, uitgaven en heffingen) dat Verkoper lijdt ten gevolge van het niet-naleven door Afnemer van de wet- en regelgeving inzake de import- en exportcontrole.
Artikel 12 – Onderzoek, reclamaties
- Afnemer is gehouden het geleverde op het moment van (af)levering, doch in ieder geval binnen 14 dagen na ontvangst van het geleverde te (doen) onderzoeken, doch slechts in die mate uit te pakken of te gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of zij het Product behoudt. Daarbij behoort Afnemer te onderzoeken of kwaliteit en kwantiteit van het geleverde overeenstemt met de Overeenkomst en de Producten voldoen aan de eisen die daaraan in het normale (handels-) verkeer gelden. Indien Afnemer zijnde Bedrijf een bestelling doet van groter dan 1.000 euro is Afnemer zijnde bedrijf alleen gerechtigd 1 product te openen. Indien meerdere producten zijn opengemaakt is Verkoper gerechtigd waardevermindering in rekening te brengen.
- Afnemer is verplicht te onderzoeken en zichzelf te informeren op welke wijze het Product gebruikt dient te worden en bij persoonlijk gebruik, het Product conform de gebruiksaanwijzingen te testen. Verkoper erkent geen aansprakelijkheid voor het verkeerd gebruiken van het Product door Afnemer.
- Eventuele zichtbare gebreken of tekorten dienen na levering schriftelijk aan Verkoper te worden gemeld. Afnemer heeft hiertoe een termijn van 14 dagen na levering. Niet zichtbare gebreken of tekorten behoren binnen 14 dagen na de ontdekking doch uiterlijk binnen 6 maanden na levering te worden gemeld. Bij beschadiging van het Product door onzorgvuldige omgang door Afnemer zelf, is Afnemer zelf aansprakelijk voor eventuele waardevermindering van het Product.
- Indien ingevolge het vorig lid tijdig wordt gereclameerd, blijft Afnemer verplicht tot betaling van de gekochte zaken. Als Afnemer gebrekkige zaken wenst te retourneren, dan geschiedt zulks uitsluitend met voorafgaande schriftelijke toestemming van Verkoper op de wijze zoals door Verkoper aangegeven. Retour komt voor rekening en risico van Afnemer.
- Indien Afnemer zijnde een Consument zijn herroepingsrecht gebruikt, zal zij het Product en alle toebehoren, voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is, in originele staat en verpakking retourneren aan Verkoper, conform de retour instructies van Verkoper. De directe kosten voor retourzendingen zijn voor rekening en risico van Afnemer.
- Verkoper is gerechtigd een onderzoek te starten naar de echtheid en de staat van de geretourneerde Producten voordat terugbetaling zal plaatsvinden.
- Terugbetalingen aan Afnemer worden zo spoedig mogelijk verwerkt, doch de betaling kan uiterlijk 30 dagen na ontvangst van de retourzending duren. Terugbetaling geschiedt op het eerder opgegeven rekeningnummer.
- Indien Afnemer haar reclamerecht uitoefent, heeft zij geen recht om haar betalingsverplichting op te schorten noch om openstaande facturen te verrekenen.
- Bij gebreke van een volledige levering, en/of indien een of meerdere Producten ontbreken, en dit aan Verkoper te wijten is, zal Verkoper na een verzoek daartoe van Afnemer, het ontbrekende Product(en) nasturen dan wel de resterende order annuleren. De ontvangstbevestiging van de Producten is hierbij leidend. Enige schade die door Afnemer geleden is ten gevolge van de (afwijkende) omvang van de levering, kan niet verhaald worden op Verkoper.
Artikel 13 – Garantie
- Verkoper staat ervoor in dat de Producten gedurende 6 maanden en tweedehands producten gedurende 3 maanden voldoen aan de Overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, bruikbaarheid en/of deugdelijkheid en de wettelijke regels/voorschriften ten tijde van de totstandkoming van de Overeenkomst. Dit geldt ook indien de te leveren zaken bestemd zijn voor het gebruik in het buitenland en Afnemer van dit gebruik ten tijde van het aangaan van de Overeenkomst uitdrukkelijk schriftelijk melding heeft gemaakt aan Verkoper.
- De garantie vervalt wanneer de gebreken aan het Product zijn veroorzaakt door eigen toedoen van Afnemer. Dit is in het geval van val-, stoot en drukschade, vochtschade, het openen van het Product door een niet erkende reparateur en schade die ontstaan is door onzorgvuldig gebruik van Afnemer.
- Afnemer dient zelf de kosten te dragen voor het terugleveren van de Producten indien men gebruik wilt maken van de garantie. Indien tijdens het onderzoek blijkt dat het Product defect is door toedoen van een fout die niet door Afnemer is veroorzaakt zal verkoper de verzendkosten tot 7 euro inclusief btw vergoeden. Indien Afnemer ten onrechte gebruik heeft gemaakt van de garantie (redenen zoals genoemd in lid 2) dient Afnemer 65 euro voor onderzoekskosten te vergoeden.
Artikel 14 – Tweedehands/refurbished producten
- Afnemer zijnde een Bedrijf dient direct na de aanschaf van het Product, het Product te onderzoeken of deze beantwoordt aan de Overeenkomst. Verkoper geeft uitdrukkelijk geen garantie op de tweedehands producten. Verkoper verklaart dat het product naar behoren is getest op het moment dat het product het magazijn verlaat. Afnemer kan geen rechten ontlenen aan een gebrekkig Product waarvan in het Aanbod de betreffende gebreken zijn vermeld.
- Indien Afnemer een Consument betreft, heeft deze recht op vervanging van het Product indien wordt vermoed dat het Product bij aflevering niet aan de Overeenkomst heeft beantwoord, indien de afwijking van het overeengekomen zich binnen een garantietermijn van 3 maanden na aflevering openbaart, tenzij de aard van het Product of de aard van de afwijking zich daartegen verzet. Voorgenoemde doet geen afbreuk aan het feit dat Verkoper niet verantwoordelijk is voor de geschiktheid van de Producten voor elke individuele toepassing door de Afnemer. Afnemer dient de voorschriften en instructies van Verkoper op te volgen. De geboden garantie doet geen afbreuk aan het feit dat Verkoper nooit verantwoordelijk is voor de geschiktheid van de Producten voor elke individuele toepassing door de Afnemer. Afnemer dient de voorschriften en instructies van Verkoper op te volgen.
- De hierboven genoemde garantie strekt slechts tot hetgeen door de producent is verstrekt en geldt gedurende een periode welke overeenkomt met de fabrieksgarantie. Verkoper is nooit verantwoordelijk voor de geschiktheid van de Producten voor elke individuele toepassing door de Afnemer.
- Indien de te leveren zaken niet voldoen aan deze garanties, zal Verkoper de zaak binnen redelijke termijn na ontvangst daarvan naar keuze van Verkoper, vervangen, zorgdragen voor herstel of terugbetaling van het reeds betaalde bedrag. In geval van vervanging of terugbetaling verbindt Afnemer zich reeds nu de vervangen zaak aan Verkoper te retourneren en de eigendom aan Verkoper te verschaffen.
- De te dezen genoemde garantie geldt niet wanneer het gebrek is ontstaan als gevolg van onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik of wanneer, zonder schriftelijke toestemming van Verkoper, Afnemer of derden wijzigingen hebben aangebracht dan wel trachten aan te brengen aan de zaak of deze hebben aangewend voor doeleinden waarvoor de zaak niet bestemd is of onder abnormale omstandigheden zijn gebruikt.
- Afnemer ontvangt het Product al gebruiksklaar.
Artikel 15 – Verplichtingen Afnemer
- Afnemer is verplicht alle door Verkoper verzochte informatie alsmede relevante bijlagen en aanverwante informatie en gegevens tijdig en/of voor aanvang van de werkzaamheden en in de gewenste vorm te verstrekken ten behoeve van een juiste en doelmatige uitvoering van de Overeenkomst. Bij gebreke hiervan kan het voorkomen dat Verkoper niet in staat is een volledige uitvoering en/of oplevering van de betreffende stukken te realiseren. De gevolgen van een dergelijke situatie komen te allen tijde voor rekening en risico van Afnemer.
- Verkoper is niet verplicht om de juistheid en/of volledigheid van de aan haar verstrekte informatie te controleren of om Afnemer te updaten met betrekking tot de informatie als deze in de loop van de tijd is veranderd, noch is Verkoper verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de informatie die door Verkoper voor derden is samengesteld en/of aan derden wordt verstrekt in het kader van de Overeenkomst.
- Verkoper kan, indien dit nodig is voor de uitvoering van de Overeenkomst, verzoeken om aanvullende informatie. Bij gebreke hiervan is Verkoper gerechtigd om haar werkzaamheden op te schorten totdat de informatie is ontvangen, zonder gehouden te zijn tot vergoeding van enige schadevergoeding uit welke hoofde dan ook jegens Afnemer. Ingeval van gewijzigde omstandigheden dient Afnemer dit direct, dan wel uiterlijk 3 werkdagen nadat de wijziging bekend is geworden, kenbaar te maken aan Verkoper
Artikel 16 – Aanvullende werkzaamheden en wijzigingen
- Indien tijdens de uitvoering van de Overeenkomst blijkt dat de Overeenkomst aangepast dient te worden, of op verzoek van Afnemer nadere werkzaamheden nodig zijn om tot het gewenste resultaat van Afnemer te komen, is Afnemer verplicht om deze aanvullende werkzaamheden te vergoeden volgens het overeengekomen tarief. Verkoper is niet verplicht om aan dit verzoek te voldoen, en kan van Afnemer verlangen dat daarvoor een aparte Overeenkomst wordt gesloten en/of doorverwezen wordt naar een bevoegde derde.
- Indien de aanvullende werkzaamheden het gevolg zijn van nalatigheid van Verkoper, Verkoper een verkeerde inschatting heeft gemaakt of de betreffende werkzaamheden in redelijkheid had kunnen voorzien, worden deze kosten niet doorberekend aan Afnemer.
Artikel 17 – Prijzen en betaling
- Tijdens de geldigheidsduur van het Aanbod worden de prijzen van de aangeboden Producten niet verhoogd, behoudens het geval dat er veranderingen zijn in de van overheidswege opgelegde btw-tarieven.
- Alle prijzen zijn in beginsel inclusief omzetbelasting (btw), tenzij anders overeengekomen.
- De prijzen zoals genoemd in het Aanbod zijn gebaseerd op de ten tijde van het afsluiten van de Overeenkomst geldende kostenfactoren zoals: de in- en uitvoerrechten, vracht- en lossingskosten, assurantie en eventuele heffingen en belastingen.
- Indien sprake is van Producten of grondstoffen waarvan er prijsschommelingen op de financiële markt zijn en waarop Verkoper geen invloed heeft, kan Verkoper deze Producten met variabele prijzen aanbieden. Bij het Aanbod wordt vermeld dat de prijzen richtprijzen zijn en kunnen schommelen.
- Afnemer is verplicht de kosten van derden, die na goedkeuring van Afnemer door Verkoper haar ingezet worden, volledig te vergoeden tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.
- Partijen kunnen overeenkomen dat Afnemer een voorschot dient te betalen. Indien een voorschot is overeengekomen, dient Afnemer het voorschot te betalen alvorens een aanvang wordt gemaakt met de uitvoering van de dienstverlening.
- Betaling dient bij voorkeur vooraf te geschieden in de valuta waarin is gefactureerd via de aangegeven methode, tenzij anders overeengekomen.
- Afnemer kan geen rechten of verwachtingen ontlenen aan een vooraf afgegeven begroting, tenzij partijen uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen.
- Verkoper is gerechtigd om de geldende prijzen en tarieven jaarlijks te verhogen conform de geldende inflatie tarieven. Overige prijswijzigingen gedurende de Overeenkomst zijn slechts mogelijk indien en voor zover deze uitdrukkelijk zijn vastgelegd in de Overeenkomst.
- In geval van liquidatie, insolventie, faillissement, onvrijwillige liquidatie of verzoek tot betaling jegens Afnemer wordt de betaling en alle andere verplichtingen van Afnemer uit hoofde van de Overeenkomst onmiddellijk opeisbaar.
- Indien Verkoper meer of hogere kosten heeft gemaakt die redelijkerwijze noodzakelijk zijn, komen deze kosten in aanmerking voor vergoeding. Ook de gemaakte gerechtelijke en executiekosten zijn voor rekening van de Afnemer.
Artikel 18 – Incassobeleid
- Wanneer Afnemer niet aan haar betalingsverplichting voldoet en niet binnen de daarvoor gestelde betalingstermijn van 14 dagen heeft voldaan aan haar verplichting, is Afnemer zijnde een Bedrijf in verzuim. Afnemer zijnde een Consument zal eerst een schriftelijke aanmaning ontvangen met een termijn van 14 dagen na de datum van de aanmaning om alsnog aan de betalingsverplichting te voldoen met daarbij een opgave van de buitengerechtelijke kosten indien Consument binnen die termijn niet aan zijn verplichtingen voldoet, alvorens zij in verzuim raakt.
- Vanaf de datum dat Afnemer in verzuim is, zal Verkoper zonder nadere ingebrekestelling recht hebben op de wettelijke handelsrente vanaf de eerste verzuimdag tot algehele voldoening, en vergoeding van de buitengerechtelijke kosten conform artikel 6:96 BW te berekenen volgens de staffel uit het besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten van 1 juli 2012.
- Indien Verkoper meer of hogere kosten heeft gemaakt welke redelijkerwijs noodzakelijk zijn, komen deze kosten in aanmerking voor vergoeding. Ook de integrale gemaakte gerechtelijke en executiekosten zijn voor rekening van Afnemer.
Artikel 19 – Eigendomsvoorbehoud
- Voor zover Afnemer geen vooruitbetaling van de volledige order zou hebben verricht, blijven alle door Verkoper geleverde zaken, eigendom van Verkoper totdat de Afnemer alle navolgende verplichtingen uit alle met Verkoper gesloten Overeenkomsten is nagekomen.
- Afnemer is niet bevoegd de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren indien het eigendom nog niet volledig is overgegaan.
- Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, is Afnemer verplicht Verkoper zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden daarvan op de hoogte te stellen.
- Voor het geval dat Verkoper haar in dit artikel aangeduide eigendomsrechten wil uitoefenen, geeft Afnemer reeds nu onvoorwaardelijke en niet herroepbare toestemming en machtiging aan Verkoper of door deze aan te wijzen derden om al die plaatsen te betreden waar de eigendommen van Verkoper zich bevinden en die zaken mede terug te nemen.
- Verkoper heeft het recht om de door Afnemer aangekochte Producten, onder zich te houden indien Afnemer nog niet (volledig) aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan, ondanks een verplichting tot overdracht of afgifte van Verkoper. Nadat Afnemer alsnog aan zijn verplichtingen heeft voldaan zal Verkoper zich inspannen om de aangekochte Producten zo snel mogelijk, doch uiterlijk binnen 20 werkdagen, te leveren aan Afnemer.
- Kosten en overige (gevolg)schade als gevolg van het onder zich houden van de aangekochte Producten komen voor rekening en risico van Afnemer en zal op eerste verzoek aan Verkoper worden vergoed door Afnemer
Artikel 20 – Privacy, gegevensverwerking en beveiliging
- Verkoper gaat zorgvuldig om met de (persoons)gegevens van Afnemer en zal deze slechts conform de geldende normen gebruiken. Indien daartoe gevraagd zal Verkoper de betrokkene hierover informeren.
- Afnemer is zelf verantwoordelijk voor de verwerking van gegevens die met gebruikmaking van een dienst van Verkoper verwerkt worden. Afnemer staat er tevens voor in dat de inhoud van de gegevens niet onrechtmatig is en geen inbreuk maakt op enige rechten van derden. In dit kader vrijwaart Afnemer Verkoper tegen elke (rechts)vordering welke verband houdt met deze gegevens of de uitvoering van de Overeenkomst.
- Indien Verkoper op grond van de Overeenkomst dient te voorzien in beveiliging van informatie, zal deze beveiliging voldoen aan de overeengekomen specificaties en een beveiligingsniveau dat, gelet op de stand van de techniek, de gevoeligheid van de gegevens, en de daaraan verbonden kosten, niet onredelijk is.
Artikel 21 – Opschorting en ontbinding
- Verkoper heeft het recht om de ontvangen of door haar gerealiseerde gegevens, databestanden en meer onder zich te houden indien Afnemer nog niet (volledig) aan haar betalingsverplichtingen heeft voldaan. Dit recht blijft onverminderd van kracht indien een voor Verkoper gegronde reden zich voordoet hetgeen opschorting in dat geval rechtvaardigt.
- Verkoper is bevoegd de nakoming van de op haar rustende verbintenissen op te schorten zodra Afnemer in verzuim is met de nakoming van enige uit de Overeenkomst voortvloeiende verbintenis, te late betaling van haar facturen daaronder begrepen. De opschorting zal terstond aan Afnemer schriftelijk worden bevestigd.
- Verkoper is in dat geval niet aansprakelijk voor schade, uit welke hoofde dan ook, als gevolg van het opschorten van haar werkzaamheden.
- Voorts is Verkoper bevoegd de Overeenkomst zonder voorafgaande ingebrekestelling te (doen) ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de Overeenkomst onmogelijk of naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet langer kan worden gevergd dan wel indien zich anderszins omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de Overeenkomst in redelijkheid niet mag worden verwacht.
- Verkoper is in dat geval niet aansprakelijk voor schade, uit welke hoofde dan ook, als gevolg van het opschorten van haar werkzaamheden.
- Indien de Overeenkomst wordt ontbonden, zijn de vorderingen van Verkoper op Afnemer onmiddellijk opeisbaar. Wanneer Verkoper de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt zij haar aanspraken uit de wet en Overeenkomst.
- De opschorting (en/of ontbinding) heeft geen invloed op de betalingsverplichtingen van Afnemer voor reeds uitgevoerde werkzaamheden. Bovendien is Afnemer verplicht om Verkoper te vergoeden voor elk financieel verlies dat Verkoper lijdt als gevolg van het in gebreke blijven van Afnemer.
- Verkoper behoudt steeds het recht schadevergoeding te vorderen.
Artikel 22 – Overmacht
- Verkoper is niet aansprakelijk wanneer zij ten gevolge van een overmachtsituatie haar verplichtingen op grond van de Overeenkomst niet kan nakomen, noch kan zij gehouden worden tot het nakomen van enige verplichting, indien zij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan haar schuld en noch krachtens de wet, rechtshandeling of de in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komt.
- Onder overmacht wordt in elk geval verstaan, maar is niet beperkt tot hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, (i) overmacht van toeleveranciers van Verkoper, (ii) het niet naar behoren nakomen van verplichtingen van toeleveranciers die door Afnemer aan Verkoper zijn voorgeschreven of aanbevolen, (iii) gebrekkigheid van zaken, apparatuur, programmatuur of materialen van derden, (iv) overheidsmaatregelen, (v) elektriciteitsstoring, (vi) storing van internet, datanetwerk- en telecommunicatiefaciliteiten (bijvoorbeeld door: cybercriminaliteit en hacking), (vii) natuurrampen, (viii) oorlog en terroristische aanslagen, (ix) algemene vervoersproblemen, (x) werkstakingen in het bedrijf van Verkoper (xi) brand en (xii) overige situaties die naar het oordeel van Verkoper buiten haar invloedssfeer vallen die de nakoming van haar verplichtingen tijdelijk of blijvend verhinderen.
- Verkoper heeft het recht om zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert, intreedt nadat Verkoper haar verbintenis had moeten nakomen.
- Partijen kunnen gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de Overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden is ieder der partijen gerechtigd de Overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.
- Voor zover Verkoper ten tijde van het intreden van overmacht inmiddels gedeeltelijk haar verplichtingen uit de Overeenkomst is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is Verkoper gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te factureren. Afnemer is gehouden deze factuur te voldoen als ware het een afzonderlijke Overeenkomst.
Artikel 23 – Beperking van aansprakelijkheid
- Indien enig resultaat dat is vastgelegd in de Overeenkomst niet wordt bereikt, wordt een tekortkoming van Verkoper alleen geacht te bestaan indien Verkoper dit resultaat bij het aanvaarden van de Overeenkomst uitdrukkelijk heeft beloofd.
- Indien sprake is van toerekenbare tekortkoming van Verkoper, is Verkoper uitsluitend gehouden tot betaling van enige schadevergoeding indien Afnemer Verkoper binnen 14 dagen na ontdekking van de tekortkoming in gebreke heeft gesteld en Verkoper deze tekortkoming vervolgens niet binnen een redelijke termijn heeft hersteld. De ingebrekestelling dient schriftelijk te zijn ingediend en bevat een dusdanige nauwkeurige omschrijving/onderbouwing van de tekortkoming, zodat Verkoper in staat is om adequaat te reageren.
- Indien het verrichten van Diensten door Verkoper leidt tot aansprakelijkheid van Verkoper, is die aansprakelijkheid beperkt tot het totale bedrag dat in het kader van de Overeenkomst wordt gefactureerd, doch slechts ten aanzien van de door Afnemer geleden directe schade tenzij de schade het gevolg is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid zijdens Verkoper. Onder directe schade wordt verstaan: redelijke kosten gemaakt ter beperking of voorkoming van directe schade, de vaststelling van de schadeoorzaak, de directe schade, de aansprakelijkheid en de wijze van herstel.
- Verkoper sluit uitdrukkelijk alle aansprakelijkheid uit voor gevolgschade. Verkoper is niet aansprakelijk voor indirecte schade, bedrijfsschade, winstderving en/of geleden verlies, gemiste besparingen, schade door bedrijfsstagnatie, vermogensverliezen, vertragingsschade, renteschade en immateriële schade.
- Afnemer vrijwaart Verkoper voor alle aanspraken van derden als gevolg van een gebrek ten gevolge van een dienst die door Afnemer aan een derde is geleverd en mede bestond uit door Verkoper geleverde Diensten, tenzij Afnemer kan aantonen dat de schade uitsluitend is veroorzaakt door de dienst van Verkoper.
- Enige door Verkoper opgeleverde adviezen, op basis van door Afnemer onvolledige en/of onjuist verstrekte informatie is nimmer grond voor aansprakelijkheid van Verkoper.
- De inhoud van het opgeleverde advies van Verkoper is niet bindend en slechts adviserend van aard. Afnemer beslist zelf en op eigen verantwoordelijkheid of zij de voorstellen en hierin genoemde adviezen van Verkoper opvolgt. Alle gevolgen voortvloeiend uit de opvolging van het advies komen voor rekening en risico van Afnemer. Afnemer is te allen tijde vrij om haar eigen keuzes te maken die afwijken van het (op)geleverde advies van Verkoper. Verkoper is niet gehouden aan enige vorm van restitutie indien dit het geval is.
- Indien door of namens Afnemer een derde wordt ingeschakeld, is Verkoper nimmer aansprakelijk voor het handelen en adviezen van de door Afnemer ingeschakelde derde alsmede het verwerken van resultaten (van opgestelde advies) van de door Afnemer ingeschakelde derde in Verkoper haar eigen advies.
- Verkoper staat niet in voor een juiste en volledige overbrenging van de inhoud van en door/namens Verkoper verzonden e-mail, noch voor de tijdige ontvangst ervan.
- Alle aanspraken van Afnemer wegens tekortschieten aan de zijde van Verkoper vervallen indien deze niet schriftelijk en gemotiveerd zijn gemeld bij Verkoper binnen een jaar nadat Afnemer bekend was of redelijkerwijs bekend kon zijn met de feiten waarop zij haar aanspraken baseert. Een jaar na het beëindigen van de Overeenkomst tussen partijen vervalt de aansprakelijkheid van Verkoper.
Artikel 24 – Risico overgang
Het risico van verlies of beschadiging van de Producten die voorwerp van de Overeenkomst zijn, gaat over op Afnemer op het moment waarop de zaken het magazijn van Verkoper verlaten.
Artikel 25 – Vrijwaring en juistheid van informatie
- Afnemer is zelf verantwoordelijk voor de juistheid, betrouwbaarheid en volledigheid van alle gegevens, informatie, documenten en/of bescheiden, in welke vorm dan ook die zij aan Verkoper verstrekt in het kader van een Overeenkomst, alsmede voor de gegevens die zij van derden heeft verkregen en welke aan Verkoper zijn verstrekt ten behoeve van de uitvoering van de Dienst.
- Afnemer vrijwaart Verkoper van elke aansprakelijkheid ingevolge het niet of niet tijdig nakomen van de verplichtingen met betrekking tot het tijdig verstrekken van alle juiste, betrouwbare en volledige gegevens, informatie, documenten en/of bescheiden.
- Afnemer vrijwaart Verkoper voor alle aanspraken van Afnemer en door hem ingeschakelde of onder hem werkzame derden, alsmede van klanten van Afnemer, gebaseerd op het niet (tijdig) verkrijgen van eventuele subsidies en/of toestemmingen benodigd in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst.
- Afnemer vrijwaart Verkoper voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de Overeenkomst schade lijden en welke aan Afnemer toerekenbaar zijn.
- Afnemer vrijwaart Verkoper voor alle aanspraken van derden welke voortvloeien uit de werkzaamheden verricht ten behoeve van Afnemer, waaronder tevens verstaan maar niet beperkt tot intellectuele eigendomsrechten op de door Afnemer verstrekte gegevens en informatie die bij het uitvoeren van de Overeenkomst gebruikt kunnen worden en/of het handelen of nalaten van Afnemer jegens derde(n).
- Indien Afnemer elektronische bestanden, software of informatiedragers aan Verkoper verstrekt, garandeert Afnemer dat deze vrij zijn van virussen en defecten.
Artikel 26 – Klachten
- Indien Afnemer niet tevreden is over de service van Verkoper of anderszins klachten heeft over de uitvoering van zijn opdracht, is Afnemer verplicht om deze klachten zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 7 kalenderdagen na de betreffende aanleiding dat tot de klacht heeft geleid te melden. Klachten kunnen mondeling of schriftelijk gemeld worden met als onderwerp “Klacht”.
- De klacht moet door Afnemer voldoende onderbouwd en/of toegelicht zijn, wil Verkoper de klacht in behandeling kunnen nemen.
- Verkoper zal zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 21 kalenderdagen na ontvangst van de klacht inhoudelijk reageren op de klacht.
- Partijen zullen proberen om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
Artikel 27 – Toepasselijk recht
- Op de rechtsverhouding tussen Verkoper en Afnemer is Nederlands recht van toepassing.
- Verkoper heeft het recht deze algemene voorwaarden te wijzigen en zal Afnemer hiervan op de hoogte stellen.
- Alle geschillen, ontstaan door of naar aanleiding van de Overeenkomst tussen Verkoper en Afnemer, worden beslecht door de bevoegde rechter van rechtbank Eindhoven tenzij bepalingen van dwingend recht een andere bevoegde rechter aanwijzen.
Eersel, 1 oktober 2024